Nemcsak a fagyikat, hanem fagyizókat is tesztelte legújabb „szupermenta” fedőnevű akciójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság 20 népszerű Balaton-parti fagyizót „nyalt végig”, mutatjuk az eredményeket.
Balatoni fagyizókat júliusban tesztelte a NÉBIH, az eredményeket ma tette közzé a honlapján, illetve a blogján. Húsz különböző, népszerűnek számító Balaton-parti fagylaltozót és fagyijait tesztelték a szakemberek, kóstoló laikusok, az Európában ritkaságnak számító mozgó érzékszervi vizsgálóállomás, magyarul laborautó közreműködésével.
Nemcsak fagyizókat, hanem az előállító és forgalmazó üzemi helyiségeket is megvizsgálta a hatóság: a legtöbb fagylalt helyben készült, de akadt olyan cukrászda is, ahova Budapestről szállították a jeges édességet. Általánosságban megállapítható, hogy a megvizsgált helyek üzemeltetői törekednek az élelmiszerbiztonsági szabályok betartására. Azonban kisebb hiányosságok miatt 9 fagylalt előállító helyre összesen 800.000 forint bírságot szabtak ki a teszt során.
A végső eredményekhez nagyon sok tényezőt vizsgáltak. A NÉBIH munkatársai érzékszervi bírálatot, élelmiszerbiztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot is végeztek. A hatóság még egy laborautót is bevetett, amely az egyébként nem szállítható fagylalt érzékszervi bírálatához nélkülözhetetlen volt.
Hét esetben tártak fel élelmiszerszennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. A vizsgált fagyizók jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző, hűtő, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemeltek. A hűtéssel sehol nem volt probléma, a fagyaltok hőmérséklete mindenütt megfelelő volt.
Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt. Az ellenőrzés során a fagylaltozók többsége együttműködő volt. Pozitív tapasztalat volt, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap vagy záros határidőn belül javították az üzletek.
A jó higiéniás állapotot támasztja alá az a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat is, melyek kiemelkedően jó eredményt hoztak: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolni valót.
A fogyasztók megfelelő tájékoztatása azonban sok helyen nem a legjobb volt. Az allergén információk és az azo-festék tartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya jellemző probléma volt, csakúgy mint az anyaghányad nyilvántartás megfelelő vezetése.
A csokoládéfagyik érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is „átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal már nem volt ilyen kedvező, jócskán akadt „átlag alatti” termék is, amit aromaszegénység és jellegtelenség, azonosíthatatlan utóíz, és a szájban hagyott zsíros érzet jellemzett. A tesztelők – az összesített eredmények alapján – a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.
A kedveltségi eredmények alapján négy fagylaltozóba bármikor visszamennének a NÉBIH munkatársai. Ezek a Várkávézó (Szigliget), a Bergmann Cukrászda (Balatonfüred), a Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) és a Nosztalgia Fagyizó (Fonyód-Bélatelep).
A teszttel kapcsolatban még több információ és még több érdekesség a szupermenta.blog oldalon található.