Egyszerűen nem mehetünk el szó nélkül a februári farsang mellett. Nem is megyünk. A Balaton háziasszonya, Madarász Ildikó írása, receptjei és fotói.
Hogy miért is nem mehetünk el szó nélkül a farsang mellett? Hát, mert Akinek még óvodás, vagy kis iskolás gyermeke van, akkor ő egészen biztosan evidenciában tartja. Mást sem hall hetek óta:
– Anya az idén mi leszek?
– Anyuci, én most is hercegnő/pókember AKAROK lenni!
– Anyu, a mami még meddig varrja a jelmezem?
– Anyu ez vér ciki, én nem akarok semminek beöltözni, de muszáj! Nem lehetnék esetleg holnap csak EMBER?
Szóval, farsang van. És farsangkor szinte kötelező jelleggel vinni is kell valamit a suliba, mert a suli vagy ezzel egészíti ki az amúgy is szűkös költségvetését, hogy sütiket árul, vagy egészen egyszerűen azért, hogy csemetéinknek uzsonnával is szolgáljunk
És természetesen, ha nem szendvicsben utazunk, és valaha már sütöttünk akármit, akkor persze mindenkiben felmerül a fánk sütésének lehetősége, esetleg rémálma…
Mert ugye a fánkot MINDENKI szereti! Sőt, imádja! Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki nem így állt volna a fánk kérdéshez.
De maradjunk csak a sütésnél!
Nagyon sok helyen mumus kategória, amiben ugye az sem segít, hogy a jó öreg Horváth Ilona szakácskönyv is így jellemzi az elkészítését, hogy nagy gyakorlatot igénylő, kényes sütemény.
Na, ez ugye nem segít a fánk sütési elhatározásunkon!
Viszont a sok éves vagy inkább több évtizedes tapasztalatomra hivatkozva elmondhatom, hogy nem ördögtől való művelet.
Persze kelt tésztát kell készíteni, meg szaggatni, és utána forró olajban kisütni, de higgye el mindenki, hogy ha nincs rajta szalag, akkor is ugyanolyan az íze!
hogy a család asztalára egy jó fánkot készítsünk.
Minálunk például nagy kedvenc a kanálfánk, vagy a túrófánk, esetleg a csöröge, amit szerintem, aki főzött már legalább egy rántott levest, az el tud készíteni.
Mi magyarok valahogy ragaszkodunk ahhoz a szalagoshoz, ami persze isteni-isteni-isteni finom, de lássuk be, nem sokunknak van ideje hét közben nekiállni egy kelt tésztának és persze nem biztos, hogy estére szeretnénk beszagosítani a lakást hosszabb időre.
Tehát jöjjön pár egyszerű fánk recept kezdőknek, ami haladóknak is melegen ajánlott…
Csöröge fánk
Hozzávalók:
40 dkg. liszt
10 dkg. porcukor
0,5 sütőpor
8 dkg. vaj vagy margarin
4 tojás
1 kis tejföl
Elkészítése:
Először morzsoljuk el a lisztet a vajjal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, majd gyúrjuk egynemű tésztává és kb. 20 percre rakjuk a hűtőszekrénybe.
Nyújtsuk ki, majd derelyemetszővel vágjunk belőle téglalapokat, melyeknek a közepére is húzzunk egy csíkot. No, ezen a lyukon keresztül fordítsuk ki a csörögéket és forró olajban süssük szép pirosra.
Porcukorral, vagy fahéjas porcukorral jó meghintve tálaljuk, és adjunk mellé jóféle házi baracklekvárt mártogatni.
Túrófánk
Hozzávalók:
30 dkg. liszt
25 dkg. túró
1 kis fejtöl
10 dkg. cukor
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
2 tojás
Elkészítése:
A hozzávalókat egészen egyszerűen összegyúrjuk, majd fél óra hűtőben való pihi után kb. ujjnyira nyújtva, kis pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és forró olajban kisütjük. Nagyon vicces fánk, mert magától megfordul az olajban Itt cukros tejfölben való mártogatással kínáljuk.
Sütőtökös fánkbombák
Hozzávalók:
2 csésze liszt
3/4 csésze cukor
2 kk. sütőpor
2 kk. sütőtök fűszerkeverék (vagy fahéj, gyömbér és szerecsendió elegye)
1 kk. só
1 és 1/4 csészényi sütőtökpüré
1 tojás
2 ek. olvasztott vaj
olaj a sütéshez
a díszítéshez: 3/4 csésze cukor, 3 ek. sütőtök fűszerkeverék, fahéj vagy kakaó
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszereket és a sót.
Egy másik tálban keverd össze a sütőtökpürét, a vajat és a tojást.
A száraz keverékre öntsd rá a folyadékot és keverd össze alaposan.
Az így kapott tésztából formázz kis golyókat, közben pedig hevíts olajat egy serpenyőben.
Egyszerre 3-4 fánkbombát süss ki, körülbelül 4-5 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A maradék cukrot és a fűszerkeveréket (használhatsz fahéjat vagy kakaót is) keverd össze és forgasd meg benne a még meleg fánkocskákat.
További receptek a Balaton háziasszonyától, Madarász Ildikótól itt.