Túl vagyunk a decemberen, és mindenen, ami ezzel jár: kocsonya-rengetegeken, zserbó-hegyeken, bejgli-halmokon, a töltött káposztás lábosokon. Szilveszterkor megettünk minden virsliset, és lencséset, úgyhogy most jöjjön néhány igen ízletes saláta a Balaton háziasszonya jóvoltából. Madarász Ildikó írása és fotói.
Tíz emberből hat biztosan felszedett pár – vagy jó pár – plusz kilogrammot has, illetve csípőtájon.
A fogadalmak ideje jött el, aminek úgy a hatvan-hetven százaléka a súlyvesztésre tett ígéretek és szabályok betartását indítványozzák és célozzák meg. Persze a fogyás először fejben dől el – mondják a hozzáértők – aztán az asztalnál, majd az edzőteremben, vagy az utcán, futás közben.
De tegyük a szívünkre a kezünket: hányan kelünk fel hajnalban annak érdekében, hogy egy jót fussunk? Vagy ha már rávettük magunkat párszor, nem tántorít-e el a következő edzéskor egy rossz időjárási tényező, mondjuk, szitáló eső formájában?
Vagy mi a helyzet a hétvégékkel? A hét közben nyögve-nyelősen tartott diéta, vagy diétaszerű táplálkozás valahogy hétvégére lazul, vagy el is felejtődik, megengedőbbek vagyunk magunkhoz, kiéhezünk. Szóval egészen egyszerűen: emberből vagyunk, hedonista, hasát szerető, élni és jókat enni tudó emberek. Persze kivételek mindig vannak (de ők az elenyésző százalék).
Amikor már magunk is érezzük, hogy kéne enni valami zöldet is már, vagy pirosat, esetleg sárgát, mert mindenképp meg akarjuk nyugtatni a lelkiismeretünket, no meg kicsit talán a gyomrunkat is, akkor a legkézenfekvőbb választás, ha a saláták felé fordulunk.
Gyerekkoromban salátát csak a tojásos nokedlihez ettünk, meg a pörkölt-tésztához, egész nyáron pedig a kovászos uborka képviselte a húshoz valót. Ennyi. Savanyú. Na, az aztán volt rengeteg fajta, csodásan elrendezve az üvegben, legalább 6 fajta. Azok a régi szép idők!
Az, hogy a saláta képezheti önállóan az ebédünket, vagy a vacsoránkat? Hát, talán a manökeneknek vagy a sportolóknak. De hogy a mi mezei konyhánkban nem volt jellemző az tuti. Anyukám nagy-nagy büszkeséggel készítette el kb. 25 éve az első francia salátáját szilveszterkor, amit persze jóféle fasírttal ettünk. Itt lépett be először az életünkbe az a bizonyos saláta.
Azóta persze eltelt majd három évtized.
Én már gyakran készítek salátákat, de az is igaz, hogy ez inkább vacsora nálunk, mint ebéd. Fogyókúráim idején szoktam csak ebédre is ezt enni, ami tudom, hogy öreg hiba, mert egy rafináltan, percek alatt összeállított saláta pont olyan laktató tud lenni, mint egy paprikás krumpli.
Tehát, salátára fel! Szezonális zöldségekből állítottam össze egy csokorra valót, amit tényleg percek alatt el lehet készíteni, mutatós, színes, és tele van fontos vitaminokkal, így a sült kolbászok után…
Téli vitaminsaláta
Hozzávalók:
1 kis fej káposzta
2-3 sárgarépa
1 gránátalma
1 csokor snidling
olívaolaj, citromlé, méz, só, bors
A káposztát és a sárgarépát lereszeljük, majd egy nagy tálban összekeverjük. Olívaolajból, citromléből, mézből öntetet készítünk, sóval, borssal ízesítjük, majd a salátánkra locsoljuk. A gránátalmát félbevágjuk, kiszedjük a magokat (legegyszerűbb egy fakanállal ütögetve egy tálba szórni őket) a salátára szórjuk, majd a megmosott snidlingből ollóval aprítva vágunk rá egy adagot.
Spenótos avokádó saláta
Hozzávalók:
500 g friss spenót
2 nagyobb érett avokádó
100 g fetasajt
100 g dió
1 fej lilahagyma
50 g bacon
ízlés szerint olívaolaj, balzsamecet
A spenótot leszárazzuk és alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, és vékony cikkekre vágjuk. A lilahagymát is megtisztítjuk, felkarikázzuk. Egy nagy tálban összekeverjük a spenótleveleket a hagymakarikákkal, rászórjuk az avokádót, majd rámorzsoljuk a fetasajtot, és megszórjuk száraz serpenyőben megpirított diógerezdekkel. Ha szeretnénk tovább gazdagítani a salátánkat, kevés pirított bacont is szórhatunk rá. Ízesíteni olívaolajjal, balzsamecettel lehet.
Narancsos csirkemell saláta
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell filé
kevés olívaolaj
2 evőkanál mustár
2-3 evőkanál méz
kevés chilli-pehely (de el is maradhat)
só
zöldsaláta, pl. madár
2-3 narancs
A csirkemell filét felkockázzuk, megsózzuk. Készítünk egy pácot mustárból, mézből és chilli-pehelyből, ebbe forgatjuk a húst és hagyjuk állni. Közben 1 narancs levét kifacsarjuk, a másik kettőt pedig alaposan meghámozzuk, felkockázzuk. A csirkekockákat kevés olívaolajon megpirítjuk. A zöldsalátát leöblítjük, lecsepegtetjük, ha kell, összevágjuk. Összekeverjük a kockákra vágott naranccsal és ráhelyezzük a pirított csirkekockákat is. A narancsléhez keverünk még egy evőkanál mézet, ez lesz a salátaöntet, ezzel meglocsoljuk és máris kész.
Színpompás lilakáposzta saláta
Hozzávalók:
1 kis fej lilakáposzta
1 csomag rukkola
80 g mandula,vagy dió
1 nagyobb alma
kevés olívaolaj
balzsamecet
só, bors
fél citrom
A káposztát negyedekbe vágjuk, majd vékony csíkokra lereszeljük, vagy leszeljük, sózzuk, borsozzuk. A rukkolát szintén leöblítjük, lecsepegtetjük. A mandulát, vagy diót egy száraz serpenyőben megpirítjuk. Az almát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk egy fél citrom levével, hogy ne barnuljanak meg. Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy összeállítsuk a salátánkat. A sózott káposztát kicsit kinyomkodjuk, és hozzákeverjük a rukkolát. Egy kevés olívaolaj és balzsamecet keverékével meglocsoljuk, majd rádobjuk az almakockákat, a pirított mandulát/diót és máris kész.
További receptek Madarász Ildikó, a Balaton háziasszonya weboldalán.