A Balatonnál már ezen a hétvégén elkezdődött a tavaszi pezsgés. Tavaly hagyományteremtő céllal indította el ezt a rendezvényt a Dél-balatoni Borút Egyesület, hogy bemutassák a régió pezsgőit, habzó és gyöngyöző borait. Szombaton este kilenc óráig pezsegnek a finomabbnál finomabb nedűk Balatonlellén. Az idei helyszínen, a lellei BL YachtClubban egy vitorlás regattával kiegészítve tavaszi fesztivállá alakították a programot – derül ki a szervezők onlinebalaton.hu-hoz eljuttatott közleményéből.
A pezsgők és habzóborok egyik országosan is kiemelt központja a boglári borvidék, ezért is érezték fontosnak a térségbeli borászok, hogy ráirányítsák a figyelmet ezekre a finom gyöngyöző nedűkre. Az újdonság idén az volt, hogy mesterkurzus keretében a Master of wine cím első hazai várományosa, Fiath Attila és a borai mellett tradicionális eljárással készített pezsgőiről is ismert Garamvári Vencel mutatták be felváltva reprezentatív hazai és külföldi példákon a fontosabb pezsgő kategóriákat, hogy az érdeklődők megismerhessék ezeknek a különlegességeknek a készítését és főbb ismertető jegyeit. Azért is egyedülálló alkalom ez a pezsgőrajongóknak tudásuk elmélyítésére, mert ehhez hasonló bemutató, ahol a kiváló hazai tételeket nemzetközi összehasonlításban lehet megkóstolni még nem volt. A mesterkurzuson kívül estig lehetett kóstolgatni a 19 balatoni borász ez alkalomból bemutatott tételeit.