A finom ételek és és a remek boroké a főszerep ezekben a hetekben Gyenesdiáson. Az elmúlt hét végén bormustrán vehetettek részt az érdeklődők, ma este pedig borkurzusra várják a kiváló nedűk szerelmeseit a Balatoni Kurzusok szervezői.
Az egyetlen Munkácsy – díjas borász, Trombitás Tamás a köveskáli Mi a kő étterem tulajdonosa, szentbékkállai borházából érkezett Gyenesdiásra, arra a közelmúltban tartott bormustrára, melyet Somogyi Zoltán Max gasztroblogger szervezett, az általa életre hívott Balatoni Kurzusok keretében.
Amikor az éppen csak leheletnyit édes vajas molnárkában rejtőző íncsiklandó sonkaszeletek és a lágyan ecetes hagyma íze különleges harmóniába fonódik, amikor a pohárban egy különleges rosé illata és színe csábít kóstolásra, s közben egy művészlelkű borász egy magát az őszinte konyha hívőjének valló gasztrobloggerrel beszélget, s közben jókedvű asztaltársaságban ül az ember, akkor úgy érezheti: kerek a világ. Ezt élhették át a Balatoni Kurzusok bormustrájának résztvevői a gyenesdiási Darnay pincében Trombitás Tamás és Somogyi Zoltán Max estjén. Másnap, a Gyenesi Iz-lelőn újabb élmények várták a vendégeket. S a programok folytatódnak…
Már maga a helyszín, a Darnay pince is különleges: hiszen az 1644- ben épült boronapince pajtája adott otthont a borvacsorának, ahol Max ételei mellé a Káli-medencei borász kézműves nedűit kóstolhatták a vendégek.
Az esten fény derült arra, hogyan érheti el egy évnyi működés után egy étterem a sokak által csak irigyelt elismerést: 11 pontot a világhírű Gault&Millau étteremkalauzban, vagy hogy milyen is a hordó nélküli bor. Szóba került az is, hogy mennyire fontos az önfenntartás, a termékek saját előállítása, úgy, hogy ne készítsünk olyat, amihez nem értünk, és hogy miért is lényeges a helyi beszállítókkal való kapcsolat, s milyen az őszinte bor- hiszen ezek is alapfeltételei voltak a sikernek.
A közel telt házas, jó hangulatú est után másnap hat gyenesdiási étterem hívta tasztatúrára a vendégeket: a Gyenesi Íz-lelő napján degusztációs menüket kínáltak, bor-és pálinkakóstolókat tartotta, a helyszínek között pedig „ökodottó”- lovaskocsi járt. A nap megkoronázásaként a Darnay pincében egy nem mindennapi közös koccintáson szív alakot formáztak a résztvevők, majd a poharak énekeltek: a Glasso koncerten Varga Bence borospoharakon zenélt. Végül a Flame Flowers tűztánca varázsolta el a közönséget.
Akik mindezekről lemaradtak, azok se csüggedjenek: számos érdekes programot kínálnak a Balatoni Kurzusok eseménysorozat szervezői.
Október 3-án, Gyenesdiáson Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier tart egész napos borkóstoló kurzust, ahol – többek között – az is kiderül, hogy a bor miért is igényli a törődést és hogy mit is mit tehetünk azért, hogy legjobb formáját mutassa poharunkban. Az elkövetkezendő hetekben Keszthelyen, a Balaton színházban a koktélok, a kávék világával is ismerkedhetnek az érdeklődők, csodás és finom csokibonbonok készítésének fortélyait leshetik el, s majd a karácsonyi ünnepi menühöz is kaphatnak ötleteket egy közös főzés keretében -s természetesen e rendezvényeken kóstolásra is lehetőség nyílik.
A Balatoni Kurzusok állandó helyszínén pedig ősszel újabb borvacsorára várják a vendégeket, s már a tavaszi Gyenesi Íz-lelő tervei is formálódnak.