A legújabb krumplifajtákat mutatják be a hétvégén a gyenesdiási burgonyanapon, amit a keszthelyi Burgonyakutatási Központ tart (csak, hogy egyszerűbb legyen). Sütnek ott burgonyából mindent (szeszt nem), de adnak tanácsot is, jófélét.
Negyedik alkalommal rendezik meg ezt a burgonyás programot, aminek célja a burgonyafogyasztás népszerűsítése, a saját nemesítésű keszthelyi fajták megismertetése és a gasztronómiai lehetőségek bemutatása.
A PE Burgonyakutatási Központ igazgatója, Polgár Zsolt az mti-nek elmondta, a burgonyanapon a legeslegújabb keszthelyi fajtákat – az Arany chipkét és a Botondot – is bemutatják. Mindkettő korai érésű, rózsahéjú, mutatós kinézetű fajta, nagyra nőtt gumóik szépek, formásak.
A keszthelyi kutatási intézetben az elmúlt években négy-öt új burgonyafajtát nemesítettek. Olyan tulajdonsággal rendelkező fajtákat termelnek itt, amelyek leginkább megfelelnek az elvárásoknak. A termelők számára elsődleges, hogy a burgonya korai érésű, nagy termőképességű, a betegségekkel szemben ellenálló legyen.
A fogyasztók elsőként a „szemrevalóságot” – a krumpli legyen rózsahéjú, lehetőleg szabályos formájú – tartják a legfontosabbnak, és csak ezt követően vizsgálják a „belső tartalmat”, vagyis milyen az íze, mennyire lisztes, mennyire fő szét.
A gyenesdiási rendezvényen a keszthelyi fajtákból készült burgonyás ételeket meg is kóstolhatjuk, a főzőversenyen pedig kipróbálhatjuk a gasztronómiai korlátainkat. Az alapanyagot a kutató intézet adja, a csapatok két-három keszthelyi fajta közül választhatnak.
A program szeptember 19-n, szombaton 14 órakor kezdődik a gyenesdiási piactéren. További információk itt érhetők el.