Egy kedves beszámoló érkezett szerkesztőségünkbe. Egy dél-balatoni borász család írt nekünk, hogy szépen haladnak a szüreti munkáik, sőt, a Traminijük mustja 17 fokos, ami jó előjel lehet a töppedésre nézve. A terveik szerint október közepére fogyhat le a szőlőjük.
Mint írják, a termést illetően a tavalyi év nem volt könnyű számukra sem, az esős és változékony időjárás nem kedvezett a szőlőnek. Idén viszont semmi okuk aggodalomra, egészséges a szőlő, átvészelték az olykor viszontagságos időjárási körülményeket, a hőséget és a szőlőbetegségek sem támadták meg a szőlőszemeket.
„Az Irsai Olivért már leszedtük, a héten pedig a Csomó alapanyaga, a sauvignon blanc, valamint a Mentőöv üdítő jellegét adó pinot noir és a Frissecco gyümölcsös ízéért felelős Királyleányka is sorra kerülnek”, írják levelükben. De azt is elárulták, a Tramini esetében már 17 fokos a must, ami Feri papa fia, Ferenc szerint is nagyon jó előjel a töppedésre nézve is.
„Apu termésbecslése eddig pontos” – konstatálja Ferenc, „így várhatóan október közepére nyugodt tempóban tudunk végezni a szürettel, amiben nagy segítségünkre lesz az új kombájnunk.” A munkát befejezve a borász család a hagyományoknak megfelelően vendégül látja a szüretelésben segítőket. A szüretzáró programon természetesen a jó borok mellett Klári mama főztje a legnépszerűbb a vendégek körében.