Szokatlan jelenségre lehetett felfigyelni az elmúlt napokban Keszthelyen. A sétálóutca főtér felőli részén hatalmas adagú fagylaltokat mérnek (igaz, már tavaly óta), míg a Pethő utca bejáratánál megjelent egy tábla: Az igazi fagyalt arra van. Utánajártunk, hogy ez merő véletlen, vagy a nyár elején tényleg összecsaptak a keszthelyi fagyisok?
A sétálóutcán járva több helyen is nyalhatunk: lehet az utca főtér felőli részén, a közepén és a végén is. Eddig úgy tűnt, remekül megvannak egymással a nyári nyalat készítő és kimérői, de az idei szezon kezdetén mintha történt volna valami.
Bár állítólag már tavaly óta a keszthelyi sétálóutcán árul fagyit egy horvát házaspár, nekünk idén tűntek csak fel az itthon szokatlanul nagy gombócok (Horvátországban sok-sok éve ez a módi – a szerk.). Ahogyan fura volt a tőlük pár méterre megjelenő sajátos, már-már hadüzenettel felérő reklám is.
A tények tisztázása végett felkerestük mindkét helyet, hogy megtudjuk az igazságot. A Jordanics fagyizóban először meglepődve, ám készségesen válaszoltak. A pár hete kihelyezett reklám szerintük igaz, mert sokkal másabb a fagyijuk, mint a horvát fagyizóé. Elmondásuk szerint amellett, hogy a fagyijuk jól bírja a meleget és tele vannak rosttal, náluk a gyümölcsfagyik is valódi gyümölcsből készülnek.
Az idei Balaton fagyija versenyre benevezett alkotásuk, a Nemtudom szilva például besztercei szilvából (és tényleg voltak benne nem kicsi, viszont nagyon finom szilvadarabok) készült, míg a többi gyümölcsalapanyagot ők szedték korábban és tették el, majd főztek belőle fagylaltot. Bár idén nem innen került ki a Balaton fagyija, rengeteg íz közül választhatunk (képünkre rá sem fért az összes – a szerk.). Amit külön kiemelnénk, az a levendula fagyi, ami nem csak a kékes színe miatt volt üdítő.
Az ominózus tábla kapcsán az üzlet egyik vezetője megjegyezte, hogy a horvát fagyis által „generálódott” verseny miatt muszáj volt valamit kitalálniuk. Egyébként a Jordanics fagyizóban 4 dekás gombócokat kapunk 200 forintért.
A horvát „Bagaméri” tehát már egy éve méri hazai specialitását a keszthelyi sétálóutcán, és idén állítólag két újabb helyen is találkozhatunk a pultjával. Ottjártunkkor megtudtuk, sajnos a horváton kívül nem beszélnek semmilyen más nyelven, Magyarországon tolmács segítségével boldogulnak. Az üzlet vezetőjét sem sikerült elérni, pedig megkérdeztük volna a keszthelyi fagyiháborúról, a fagylaltok receptúrájáról, illetve a saját különlegességeikről is. Amint sikerül őket elérni, helyet adunk az ő véleményüknek is.
Mindenesetre az Adria fagyizónál is 200 forintért juthatunk egy adag fagyihoz, ami jóval hatalmasabb (kb. 9-10 dekás lehet) az itthoni 3-4 dekásoknál. Ezt mutatja az is, hogy a pultoslánynak háromszor kellett mernie egy adaghoz több vendég nagy meglepetésére.
Azt még nem tudni, mikor derül fény a keszthelyi fagylaltháború minden részletére, de az biztos, hogy a fagyisok csatájából a hűsítő nyalánkságokat keresők kerülnek ki győztesen.