A tavalyi nagy siker után idén is kiírták a „Balaton fagyija” pályázatot. Május elsejétől elvileg már bárhol a parton, de akár országszerte is találkozhatunk a Balaton idei hivatalos nyalnivalójával.
Újra meghirdette a Balaton fagyija versenyt a tó regionális turisztikai szövetsége. „A Balaton édességének tejet, tejszínt vagy vajat, cukrot és tojást kell tartalmaznia, valamint csak természetes aromákat lehet felhasználni”, mondta az elelmiszer.hu-nak Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke. A győztes fagylalt összetevőit május elsején teszik nyilvánossá, hogy aztán a nyáron a Balaton-part bármelyik cukrászdájában megkóstolhassuk.
Tavaly a pezsgős marcipán szamóca lett a Balaton hivatalos fagyija, amit egy máriafürdői fagylaltozó készített el Balaton randevú néven. De különdíjat kapott a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó kapros-túrós pite fagyija, a balatonföldvári Kárpáti Péter Fagylaltozó fügés-dió fagylaltja, valamint a Füredi Korzó Fagyizó füredi mákvirág édessége is.
Az idei versenyről
A pályázat célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyre cukrászdák és kézműves fagylaltozók nevezhettek. Egy vállalkozás maximum 2 fagylalttal indulhatott a versenyben.
A 2015-ös díj akár ismét Máriafürdőre kerülhet, hiszen ezúttal is indult a versengésben az első Balaton fagyi készítője. Mellettük még 2 siófoki, 2 füredi, 1 gyenesdiási, 1 lellei és 1 földvári cukrászat is nyerhet idén. (Fotó innen.)