Kézműves pékség nyílt Balatonfüred. Kovásszal készült, kézzel formázott, mindenféle adalékanyagoktól mentes igazi kenyerek és más finomságok a Péklánytól. Víz, liszt, só és szeretet– számolt be az eseményről a balatonfured.hu.
Minden azzal kezdődött, hogy a férjem három éve születésnapomon meglepett egy köves salzburgi házimalommal. Egyszerűen csak az volt a kiindulási pontunk, hogy együnk egészségesen. Mivel a kenyér a legalapvetőbb élelmiszer, sőt a kenyérnek lelke van, elkezdtem otthon kísérletezni és saját őrlésű liszttel sütni. Jó ideig csak beton tömböket sütöttem, de idővel egyre jobbak lettek a kenyereim, rájöttem, hogy a jó kenyér boldoggá tesz. Saját kovászt neveltem és a sütés a szenvedélyemmé vált. Elhatároztam, hogy szakmát váltok és pék leszek. Vagyis Péklány. Az átalakulásról blogot írtam, és úgy tűnik másokat is érdekel ez a történet, mert több mint ezren olvassák. A multis állásom mellett elvégeztem a pék képzést, magunk mögött hagytunk mindent és Balatonfüredre költöztünk és most itt vagyunk a saját kézműves pékségünkben – összegez a mindig mosolygó Zeliska Orsi.
Háromféle kovászos kenyér mellett naponta lehet kapni a sütőtökös, hagymás, mézes-mazsolás, aszalt paradicsomos, zsályás, diós kovászos kenyeret, pirított magos tönkölyös kenyeret, kovászos baguette-et. Zsömle, kifli, croissant, kelt csigák és sós péksütemények is a repertoáron vannak. Nagy kedvencnek ígérkezik a hely specialitásának számító, különféle magokkal ízesített, három zsömle egybesütve, a triniti. Minden nap lesz a Nap kenyere, de választható a „Női áldás” is, ami a pékségben az egyetlen élesztővel készült 100%-os tönkölybúza kenyér, vörös áfonyával, lenmaggal és mézzel.
A gyors és felfújt kenyerek egy dologra jók: hizlalnak. Csomó oda nem illő adalékanyagot tartalmaznak. Mi csak kovászból sütünk kenyeret. A kovászhoz pedig türelem kell, kitartás és szorgalom. Na, ezért vagyunk kevesen kézműves pékek. A kovász valójában vízből és lisztből készült elő tészta, ami savas, így tartósítja a kenyeret, és speciális ízt ad neki. Rengeteg élő organizmust, gombát és baktériumot tartalmaz, viszonylag lassan dolgozik a klasszikus élesztőgombához képest. A hosszú kelesztés során a tésztában lezajló enzimes folyamatok elkezdik lebontani a liszt összetevőit, így könnyebben emészthetővé teszik a kenyeret, és sokkal finomabb ízek alakulnak ki – magyarázta Orsi, aki hét évvel ezelőtt, első közös hétvégéjét töltötte itt Balatonfüreden férjével, most pedig az álom valóra vált, hátrahagyva korábbi munkájukat és házukat, ideköltöztek a városba és itt nyitották meg családi kézműves pékségüket.
Mivel a jó kenyérhez jó reggeli, illetve jó kávé is dukál, a pékáru mellett bio teák, adalékanyagmentes lekvárok, kézműves szörpök, hidegen sajtolt olajok, nagy műgonddal kiválasztott kávé is kérhető a Péklány boltban, sőt különleges szendvicsek is.
A kenyérsütés is azzal indult, hogy együnk jókat és egészségeset. Ezért úgy gondoltuk a boltban is ezt követjük, miért ne lehetne a pékáru mellett más, gondosan kiválasztott finomságot is kapni egy jó reggelihez. A kenyér több mint élelmiszer, szimbolikus tartalma is van. A kenyér érték. Mi nem sajnáljuk tőle az időt, a törődést és a szakértelmet, abban bízunk, hogy ezt a vevők is értékelik majd – mondta Zeliska Csaba.
Fotó: balatonfured.hu