Szereted a Balatont? No és, hogy állsz a pálinkával? Szívesen megkóstolod alkalmanként? Ha a válaszod igen, érdemes Pünkösdkor – az amúgy máskor is csodálatos – Tihanyba látogatnod.
Bár biztosan sokan tisztában vagytok vele, azért közreadjuk, hogyan határozza meg a pálinkát a Wikipédia:
„A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek. Általában szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A hasonló nevű pălincăeredetvédett román gyümölcspárlat.[1][2]
A pálinka leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, acseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból[1]) készülhet. A 20. századot megelőzően a gyümölcspálinka döntően szilvából készült.
A pálinka fenti, modern jelentése 2004-ben született, a pálinka eredetvédelme nyomán. A magyar pálinka szó a 17. századi megjelenésétől kezdve 2004-ig azégetett szesz általános elnevezése volt – tekintet nélkül annak alapanyagára – de a 20. századi Magyarországon a „pálinkák”, vagyis a tiszta, ízesítetlen párlatok már jobbára gyümölcsből, törkölyből, borból vagy borseprőből készültek.”
Az említett jövő hét végi rendezvényen, Tihanyban, a nemes nedű (mértékletes) kóstolgatása mellett számos felnőtteknek és gyerekeknek szóló programot is láthatsz, hallhatsz. A részletekről itt tájékozódhatsz.



