Idén hatodik alkalommal díjazta a Balatoni Kör az Év strandétele versenyen a legjobb ételeket és az új Beach Food trendeket, miután kiválasztották a legjobb hetet a közönség ajánlásai alapján nevezett 24 helyből. Végül holtversenyben végzett egy déli és egy északi parti hely étele, a tavalyi ezüstérmes balatonmáriai Port bisztró által nevezett BalaToros mellett az alsóörsi Fogas hal erőlevese lett az Év Strandétele.
A versenyről
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája és szervezője kiemelte, hogy különböző műfajú és stílusú ételeket kellett összehasonlítani, ezért jövőre megfontolják, hogy eleve külön kategóriában induljanak a büfé és a bisztró ételek. Évről évre egyre több kifejezetten bisztró kínálattal és komolyabb konyhai háttérrel dolgozó nívós hely nyílik a tóparton, ezért ma már eléggé elválik egymástól a két műfaj: míg a büféknél nagyon gyorsan kell kiadni az ételeket, jellemzően elvitelre, a bisztrókban éttermi élményt kapnak a vendégek, egészen más tálalással és elfogadhatóbb, ha többet kell várni, illetve az eleve magasabb árfekvés miatt drágább, különlegesebb alapanyagokkal is dolgoznak, ami a büfé ételek büdzséjét eleve meghaladja.
A döntőben idén is a délipart dominált, csupán egy északi parti, illetve egy keszthelyi döntős volt a hét legjobb között. Az Év Felfedezettje is déliparti, a boglári Spéci büfé.
A díjazott ételekről
A balatonmáriai Port bisztró gondolt egy merészet és a nyári strandételek közt legnehezebb ételnek számító hurka-kolbász vonalat reformálta meg a BalaTorossal, miközben egy helyi, balatonkeresztúri sült káposztával tette még kellemesebben fogyaszthatóvá az egészet. Az alapanyagok helyiek, találtak egy jó hentest, így a BalaToros tényleg finom és eredeti, bár nem könnyű és zsírszegény étel. Külön innovatív megoldás volt, hogy a véres hurkát kirántva tálalták, ami akár önmagában is izgalmas új strandétel lehetne. Az ételt papírtányéron elvitelre is ki tudják adni.
A Porttal holtversenyben nyertes, idén megnyílt alsóörsi Fogas étele viszont abszolút könnyű és egészséges. Hal erőlevesük gombóccal keszthelyi halakból áll össze: pontyfilé, szürkeharcsa és tokhal is van benne. A gombócot némi tabasco, édeskömény és leheletnyi citromhéj teszik igazán kerekké és finommá. Ízvilága csupa melegség, de egyáltalán nem pikáns. Akár olyanok is szeretni fogják, akiknek esetleg fenntartásaik vannak a halízzel és a halételekkel kapcsolatban. A tálalás is igényes és a halakra épülő egész ételkínálatuk kiváló.
Az Év Felfedezettje a boglári Spéci
Akár a Fogas is lehetett volna az év felfedezettje, de mivel ételük első helyezett lett, a boglári Spéci Hotdog & Krumpli kapta idén ezt a díjat. Ételkínálatukban leginkább azt kapjuk, ami a nevükben is szerepel, de azt olyan profizmussal, hogy jó lenne több ilyen a strandokon.