Egyszerűen vannak olyan zöldségek, amik töltelékért kiáltanak és ezt egy jóravaló, tisztes és nem utolsó sorban, takaros háziasszony, denevéreket megszégyenítő hallásával meghallja. A Balaton háziasszonya, Madarász Ildikó írása, receptjei és fotói.
Szóval, töltsünk zöldségeket! Ennek mindig szezonja van. Gomba egész évben kapható, most már cukkini is, padlizsán is, kaliforniai paprikai is, bár megmondom őszintén, hogy én olyan fajtából való vagyok, aki szereti a szezonális dolgokat. Nem utolsó sorban azért, mert amikor valaminek szezonja van, akkor az olcsóbb, illetve mélyen hiszem és vallom, hogy télen nem epret kell enni, hanem fekete retket, és ez alól csakis a kívánós kismamák vannak felmentve.
Vannak olyan zöldségek, amelyek kiválóan alkalmasak arra is, hogy megtöltve kerüljenek a tányérra. Mivel általában nem igényelnek túl sok előkészültet, és könnyen arathatunk sikereket velük, a konyhában kevésbé jártasak is nagy kedvvel próbálkoznak elkészítésükkel. Ez alól csakis Anett barátnőm a kivétel, mert neki még bizony sokat kell gyakorolnia a konyhában, főképp és legelőször is, a zöldség felismerést.
És akárcsak a tölteni valóknak, a töltelékeknek is csak a fantáziánk szab határt. Persze, csak ha jó irányba áll az a fantázia. Mert hallottam már csoda dolgokat, ami először hajmeresztőnek hatott, de csak addig a pillanatig, míg meg nem kóstoltam.
A töltött zöldségekben az is jó, hogy nincs nagy macera vele, akár ünnepi ételként is megállják a helyüket, főképpen akkor, amikor valami szokatlan, de mégis passzoló dolgot töltünk beléjük.
Ma három ötletet hoztam. Mindegyik jól szerepelt a családi szűrőnkön, illetve az egyik fajta töltött gombával pedig úgy jártam, hogy csak elmondás alapján tudtam másnap a kollégáimnak elmesélni, hogy milyen volt, mert mire térültem-fordultam a konyhámban, addigra a családom nyom nélkül tüntette el, orr alatti bedolgozás útján. Amikor is aztán számon kértem rajtuk, hogy „Bakker, legalább egyet hagyhattatok volna!” – egyetlen csepp megbánás nélkül a szemükben közölték velem, hogy ők azt gondolták, hogy van még egy tepsi.
Túróval töltött gomba
Hozzávalók:
60-70 dkg gomba (csiperke)
20 dkg túró
12 dkg vaj
2-3 szál újhagyma
1 csomag petrezselyem
2-3 dl tejföl
só
bors
Elkészítése:
6 dkg vajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Megtisztítjuk a gombákat, és kiszedjük a kalapjaikból a tönköket. A gombák tönkjeit felaprítjuk, és a hagymához adjuk, majd élénk lángon megpuhítjuk. A zöldségeket hagyjuk kihűlni. A hagymás-gombás keverékhez hozzáadjuk a túrót, az apróra vágott petrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk és alaposan összekeverjük az egészet. Egy jénait kivajazunk. Minden egyes gombafejet megtöltünk a túrós töltelékkel, majd szép sorban a gombafejeket egymás mellé a tálra fektetjük úgy, hogy a töltelék legyen felfelé. A gombákat a tejföllel és a maradék vajjal meglocsoljuk, majd előmelegített sütőben kb. 180-200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Spenóttal töltött gomba
Hozzávalók:
600 g spenót
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek vaj
só
bors
szerecsendió ízlés szerint
12 db nagy gomba
150 g krémsajt (natúr)
2 ek zsemlemorzsa
10 dkg sajt (reszelt a tetejére)
petrezselyem
Elkészítése:
A hagymát felvágjuk, vajon megpároljuk, és hozzáadjuk a spenótleveleket. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Fedő alatt kb. 5 percig főzzük. A gombát megtisztítjuk, szárát vékonyan felszeleteljük. Vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a krémsajtot és a zsemlemorzsát és a spenótot.
A gombafejeket besózzuk, majd a spenótos töltelékkel megtöltjük. Sajtot szórunk rá, és mehet az előmelegített sütőbe, kb. 20 perc alatt tálalhatjuk is.
Most jöjjön valami pofon egyszerű, kizárólag kezdőknek:
Kaliforniai paprika töltve
Hozzávalók:
2 darab kaliforniai paprika – többféle színűt használhatsz
4 darab házi tojás
1 csipet kömény, só, bors
1 marék kolbász, szalonna, sonka apróra vágva
1 marék hagyma, brokkoli, gomba apróra vágva, vagy amit találsz a hűtődben
Elkészítése:
Keverjük össze egy tálban a tojást a választott hússal, zöldségekkel, fűszerekkel. Vágjuk le a paprika tetejét és szedjük ki a magokat, majd állítsuk fel a paprikákat egy tepsire, és öntsük a tojásos keveréket a paprikák belsejébe. Süssük körülbelül 170-180 fokon kb. 30-35 percig.
További receptek a Balaton háziasszonya, Madarász Ildikó weboldalán.