Ha nem lenne naptáram, akkor is jól tudnám, hogy november eleje van, hisz csak végig kell pásztáznom a szememmel a piacon és jól látom a sütőtök hegyeket, völgyeket, árnyas lankákat, vagy esetleg a művészi érzékkel megáldott zöldségesek keze nyomán felépülő piramisokat. Madarász Ildikó írása.
– Szezon van ezerrel! – Mondják kérdésem nyomán a kofák, bár arra a kérdésemre, hogy mit tudok készíteni belőle, a két kézenfekvő tényen kívül nincs nagyon más ötletük.
Süssem meg, vagy ha valami extrát akarok, akkor készítsek belőle sütőtökkrém levest! Persze, hogy az milyen, arról nem sok fogalmuk van, mert még sose ettek, de biztosan finom – mondják meggyőzően – mert iszonyat sokat ezért, vagy ezért is viszik.
Titkon elhatározom, hogy ha legközelebb jómagam is ezt készítem, akkor hozok nekik egy kis kóstolót, ezt az elhatározásomat fel is jegyzem a novemberi jó cselekedeteimhez, hogy azért majd karácsonykor ez a tettem is a jók listája felé billentse azt a bizonyos mérleget a Télapónál.
Szóval a sütőtök
Megint édesanyámhoz kell kanyarodnom, aki soha az életben nem készített belőle semmit, csak simán megsütötte és úgy rakta elénk az asztalra, és morgolódott, amikor nem volt elég édes, vagy túl leves volt, vagy épp ellenkezőleg: túl száraz!
Akkoriban nem ismertük a felhasználási lehetőségeinek százát, tényleg csemege volt a család asztalánál. Bár nem volt ez mindig így, mert a magyar történelem folyamán, hol ezt a szerepet töltötte be, hol takarmányként tekintettek rá, esetleg a szegényebb családoknál tett jó szolgálatot a hosszú teleken, kvázi ezzel a zöldséggel vészelték át a szűkösebb napokat.
A sütőtök rendkívül gazdag tápanyagokban, csordultig tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ennek ellenére igen alacsony a kalóriatartalma. (Nem is értem miért nem tartok sütőtök kúrát…)
Állítólag az indiánok a szeplők eltávolítására is használták, bár arról nem szól a fáma, hogy a cél elérése érdekében milyen módon használták fel a sütőtököt…
Jómagam 7-8 éve készítek belőle finomságokat, a repertoáromat folyamatosan bővítgetve jutok el az izgalmasabbnál izgalmasabb végeredményekig.
Persze nem mindegy, hogy melyik ételhez milyen sütőtököt választunk. Kezdő háziasszonyoknak azt ajánlom, hogy a könnyen feldolgozható, megbízható ízű orange (kanadai) sütőtököt válasszák. 1-3 kg súlyából kifolyólag tökéletesen cipekedőbarát, nem kell hozzá séf kés, hogy felszeleteljük, és ha nincs férfi a háznál, akkor is el tudjuk felezni!
Persze aki igazi kuriózumot akar és kicsit bevállalósabb, az választhatja a nagydobosi fajtát, amelynek íze széles spektrumú, így mindig meglepi a végeredmény, de mindig isteni!
Ennyi bevezető után már igazán megérdemli a kedves olvasó, hogy pár recepttel kedveskedjem.
Az idén engem is elkapott a Halloween láz és próbáltam ötvözni a két dolgot: sütőtökös ételek, egy kis fricskával…
Sütőtökös latte
Hozzávalók
- 5 dl tej
- negyed vaníliarúd
- 2 ek. sütőtökpüré
- méz
- 4 adag eszpresszó
- 2 tk. őszi sütőtök fűszerkeverék, vagy mézeskalács fűszerkeverék, vagy csak fahéj
Elkészítés
A sütőtökpürét lábasban elkeverni egy kevés tejjel, melegíteni és fűszerezni. Hozzáadni a kávét, a mézet, a vaníliát. Ha minden feloldódott, jöhet a maradék tej és szinte forrásig hevíteni.
Sütőtökös muffin, halloween-s díszítéssel
Hozzávalók
- 250 g sütőtök
- 2 db tojás
- 80 ml olívaolaj, vagy napraforgó olaj
- 150 g finomliszt
- 150 g barna cukor
- 1 kk fahéj (őrölt)
- 1 csomag sütőpor
1 csipet só
Elkészítés
A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütni, pürésíteni és hűlni hagyni. Egy tálban összekeverni a tojásokat, az olajat és a kihűlt tökpürét. Egy másik tálban elvegyíteni a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót. A két tál tartalmát összedolgozni, és a papír kapszlikkal bélelt (12-es) muffin sütő mélyedéseibe igazságosan elosztani a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe). 180 fokon megsütni, majd kihűlés után házi fonattal díszíteni.
Sütőtökös chutney
Hozzávalók
- 40 dkg sütőtök
- 1 alma
- 4 evőkanál olaj
- 1 csokor újhagyma
- 1 evőkanál koriandermag
- 1 evőkanál mustármag
- 4 evőkanál nyers barnacukor
- 0,5 dl fehérbor
- 1 dl fehérborecet
- 1 citrom leve
Elkészítés
Összefőzni, kicsit turmixolni, száraz dunsztban üvegbe, vagy azonnal húsokhoz tenni.
Sütőtökös boszorkány ujjak
Hozzávalók
- 550 g búzaliszt
- 250 g porcukor
- 200 g margarin
- 1 db tojás
- 1 scg. vaníliás cukor
- 1 ek. sütőtök püré
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- ízlés szerint + mandula aroma, zöld ételfesték
- egész mandula szemek
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrni, majd hűtőszekrényben pihentetni. Pihentetés után – kb. 1 óra – kis ujjakat sodorni, felezett mandulát körömként a tésztába nyomni, majd közepes sütőben 5-7 perc alatt megsütni. Kihűlés után tetszőlegesen díszíteni: ujjak végét piros lekvárral kenegetni – hogy bibis legyen – vagy a körömágyat piros cifrázóval körbe rajzolni… hogy megfelelően undik legyenek.
És még valami, ha már a sütőtökről van szó: kevesen tudják, hogy ha a kelt tésztába gyúrás közben csempészünk egy kis sütőtök pürét, valami frenetikus végeredményt kapunk: isteni sárga lesz, halvány sütőtök íz a szájban, és töménytelen dicséret, mely kellemes a fülnek, léleknek egyaránt.
További recepteket is találtok a Balaton háziasszonyának weboldalán.