Zamatos borral a kézben élvezni az az aranyló ősz szépségeit, finom ételeket kóstolni, tudással töltekezni – mindezeket átélhetik a vendégek a Balatoni Kurzusok őszi programjain, Gyenesdiáson. Bormustra Trombitás Tamással, Gyenesi Íz-lelő, Borkóstoló Kurzus Kovács Antallal – felejthetetlen élmények várnak a résztvevőkre szeptember végén és október elején.
Amikor a Balaton csendesebb, színesebb arcát mutatja, akkor is számtalan csodával várja a vendégeket. A tavasszal elindult Balatoni Kurzusok programsorozat őszi rendezvényei különleges csemegéket rejtegetnek. A szervező Somogyi Zoltán Max gasztroblogger célja az, hogy a vidéken élők is kötetlenül beszélgethessenek azokkal, akik kiemelkedő eredményeket értek el a gasztronómia világában. A beszélgetések mellett finom falatokat és nemes nedűket is kínálnak a szeptember végi, október eleji rendezvényeken.
„Ősszel is Balaton.” Így hangzik a Balatoni Turizmus Szövetség által életre hívott Nyitott Balaton programsorozat szlogenje, melynek középpontjában most a bor és a gasztronómia áll. Az idén tavasszal elindult Balatoni Kurzusok szervezői három rendezvénnyel is csatlakoztak az akcióhoz.
Szeptember 25-én, 19.00 órakor rendhagyó bormustrára vár mindenkit a Darnay Pincébe Somogyi Zoltán Max és vendége, Trombitás Tamás, az egykori képzőművész, az egyetlen Munkácsy – díjas borász, a Mi a Kő éttermem tulajdonosa, aki a Káli-medencében készít borokat. Az esten kiderül, hogy lehet egy csodás rozé a szivarklub hivatalos bora, vagy hogyan érhet el egy étterem egy év alatt 11 G&M pontot.(Gault&Millau: francia ételkritikusok által alapított étteremkalauz, melybe szigorú szempontok alapján végzett bírálat alapján lehet csak bekerülni).
Másnap, szeptember 26-án, egész napos rendezvényre várják az érdeklődőket. A Gyenesi Íz–lelő hagyományteremtő szándékkal, széleskörű összefogással formálódik.
Mári nénje tepertős-babos káposztája, lángosgolyó, Rácz ponty. Ez csak néhány finomság az ételek közül, melyeket megkóstolhatnak a vendégek. Hat gyenesdiási vendéglátóhely csatlakozott a programhoz, melynek megszervezésében a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is partner. Minden helyen 10.00 és 18.00 óra között három fogásos degusztációs menüvel és borkóstolóval is várják a vendégeket, akiket műsorokkal is szórakoztatnak. Lesz, ahol gyerekeknek kínálnak programokat, másutt gitárzene, megint máshol tangóharmonikás fokozza a hangulatot. Egy belépőjegy megváltásával a vendégek maguk választhatják ki, melyik három helyszínen ízlelik meg a külön erre a napra összeállított ételsort, s a hozzá kínált helyi vagy környékbeli nedűket. A helyszínek között lovaskocsi jár majd.
A nap a Darnay Pincénél zárul, ahol napközben egyébként kézműves bemutatók és foglalkozások, érdekes beszélgetések is várják a közönséget, akik a helyi termékekkel is ismerkedhetnek. Az est különleges programokkal ér véget- melyeken egy esti belépőjegy megváltásával azok is részt vehetnek, akik napközben nem kóstolták végig Gyenesdiás ízeit.
18.30-tól egy nem mindennapi, közös koccintásra várnak mindenkit. Ezt követi a Glasso – Varga Bence koncert, majd a Flame Flowers tűztánc produkciója varázsolt fényt az éjszakába. A vendégeket ez után is marasztalják: beszélgessenek, élvezzék a nemes borokat, s egymás társaságát, teljen vidáman az este.
A távolabbról érkezőkre is gondoltak a szervezők: a Nyitott Balaton akció keretében több szálláshely is kínál kedvezményes csomagajánlatot a programhoz kapcsolódva, hogy még többen fedezzék fel Gyenesdiás szépségét és értékeit és tradicionális ízeit.
Október 3-án, szombaton Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier tart egész napos, több részből álló borkóstoló kurzust, ahol különleges, kézműves borokat is kóstolhatnak a résztvevők.
Bővebb információért érdemes böngészni a Balatoni Kurzusok weboldalát, s aztán már csak útra kell kelni, ízlelni, kóstolni, élményeket átélni.