Süllő (vagy fogas), angolna, ponty, csuka, cigányhal, kárász, balin, busa, harcsa és még sorolhatnánk azokat a halfajtákat, amelyek a Balatonban fellelhetőek. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezen állatok előtt évente hivatalosan is tiszteleghetünk, mégpedig a Balatoni Halak Napján.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezésére 2004 óta tartják ezt a napot – egyesek szerint július utolsó szombatján, mások szerint július 31-én -, amellyel a Balatonra és a benne élő halakra kívánják felhívni a figyelmet.
Balatonföldváron idén már negyedik alkalommal rendezték meg – a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-vel közösen – a Balatoni Halak Napját, ahol színes programokkal és játékos feladatokkal mutatták be a magyar tenger élővilágát. Aki pedig a forgatagban megéhezett, különféle balatoni halakból készült ételeket kóstolhatott.
Nincs egyszerű dolga manapság annak, aki igazi balatoni finomságot szeretne enni. Ugyanis a vendéglátó egységek számára eladott halakat a Balaton vízrendszerén nevelik és az ízük emiatt eltér az eredeti, tóból kifogott uszonyosokétól. Persze ki ezt, ki azt szereti jobban, mi senki helyett nem szeretnénk eldönteni melyik a jobb. Azonban, ha igazi balatoni halra vágyunk, jobb, ha mi magunk fogjuk ki a vacsorára valót, vagy horgászismerőseink segítségét kérjük, akik a Balatoni Horgászrend szabályait betartva foghatnak nekünk tányérra való finomságot. Az pedig hogy hogyan készítjük el, már csak rajtunk múlik.