A Balaton cukrászdáinak népszerűsítésére találta ki a Balaton fagyija versenyt a tó regionális turisztikai szövetsége. A zsűri május 3-án járta körbe azt a 15 fagylaltozót, amelyek 2-2 fajta hideg nyalattal neveztek az idei versenyre.
Idén 7 északi parti, 7 déli parti és egy Balaton környéki fagyizó jelentkezett a második megmérettetésre. Az esemény weboldalán egy térkép áll a rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk a versenyben lévő cukrászdákat.
Akármilyen fagyi egyébként nem lehet a Balaton hivatalos nyalánksága: tejet, tejszínt vagy vajat, cukrot és tojást kell tartalmaznia, valamint csak természetes aromákat lehet felhasználni a fagyihoz
Tavaly a pezsgős marcipán szamóca lett a Balaton fagyija, ezt egy máriafürdői fagylaltozó készítette el először Balaton randevú néven. A 2014-es győztesnek idén is van lehetősége az elsőségre, hiszen ebben az évben is beneveztek.
Az idei nyertes vándorkupát kap, amelyet jövőre majd továbbad a következő nyertesnek. A bírálatnál fontos, hogy természetes alapanyagokat használjanak fel, számít az íz, az ötlet és a kreáció is.